Nieuw jaar!

woensdag 31 december 2014


Nog 36 minuten vanaf nu en dan kunnen we onze eerste stap zetten in 2015. Letterlijk en figuurlijk. We wandelen waarschijnlijk naar buiten om de show te bewonderen, en we stappen denkbeeldig het nieuwe jaar in met een soort van schone lei. Ik blijf het toch een beetje gek vinden hoor, want je kan elke dag toch iets nieuws doen? Daarvoor hoef je niet te wachten voor het nieuwe jaar. Maar ik moet wel toegeven: nieuwjaar is wel een extra goeie gelegenheid om even na te denken over de dingen die je hebt gedaan de afgelopen tijd, en wat je doelen zijn voor de komende periode. Thuis doen we niet echt aan goede voornemens. Of eigenlijk echt niet. Toch is het wel leuk om er bij stil te staan, en het is denk ik extra stimulerend als mijn voornemens voor 2015 ergens op papier staat. Of, zoals nu, op internet. En dat heeft nog een extra voordeel, want volgend jaar kan ik het net zo makkelijk weer terug vinden. Goed, deze eerste post op de laatste dag van 2014 ga ik vullen met mijn doelen voor het komende jaar!

Ik heb er niet zo veel, want laten we wel realistisch blijven. Voornemens zijn leuk hoor, maar ik heb meer doelen níét gehaald dan wel. Dat was geen logische zin, maar dat doet er eventjes niet toe. Toch is het leuker om doelen wél te halen, dus ik....

Okay stop. Nee. Ik ga geen doelen of voornemens of zo voor het komende jaar neerzetten. Ik zit er namelijk over na te denken om voor een bepaalde kortere periode doelen te stellen. Bijvoorbeeld doelen per maand, of zelfs per week als ik dat zou willen. Ik kan wel een paar algemene doelen voor 2015 opschrijven.... Ik maak er ook weer zo'n ingewikkeld gedoetje van. Maar wat is handig om te doen? Okay, ik schrijf een paar doelen neer voor het volgende jaar, en dan doe ik de kleinere doelen gewoon voor een maand. Ik haal nu trouwens twee woorden door elkaar maar ik bedoel hetzelfde: doel en voornemens. IK BEN ZO HANDIG BEZIG.

Maar ja, dat krijg je met een slaaphoofd die nog half aan het na snotteren is (en ja, 23:34 is toch wel een beetje laat voor mij, zelfs voor oudjaarsavond).

Goed, een paar voornemens / doelen voor 2015. Stiekem staan ze al op internet, omdat ik elke maandag een column schrijf, maar dat nemen we eventjes voor lief. Ze staan nog niet op deze site, dus het mag. Vind ik.

Voornemen 1: Meer tijd nemen voor mezelf.

Die is wel diepgaand he? Ja, dat vind ik ook wel. Het lijkt nu alsof ik hier echt heel lang en diep over na heb gedacht, maar eigenlijk is het best wel een cliché voornemen als je er iets langer bij stil staat. Dat doen we dus maar niet, dat langer stil staan. Anyway, meer tijd nemen voor mezelf. Ja. Misschien doe ik af en toe iets te veel, en heb ik het af en toe iets drukker dan dat ik het zou willen. Ik wil dus leren om soms gewoon nee te kunnen zeggen, en de tijd die ik daarbij 'bespaar' te gebruiken om iets voor mezelf te doen. Of dat nou heel lang douchen is, of voor de openhaard te zitten met een goed boek en een grote mok thee. Dat wil ik wel meer doen in 2015.

Voornemen 2: Leren genieten van de momenten zelf.

Ook weer lekker onaantastbaar, en niet iets wat je denk ik 1 2 3 kan. Daarom heb ik er ook 'Leren' bij gezet, want hier heb ik dus wel moeite mee. Ik ben namelijk heel goed in het later vertellen hoe leuk het wel niet was. Dat ene tripje met mama naar Londen, vakantie met vriendinnen. En begrijp me niet verkeerd, want nu lijkt het alsof ik met een super chagrijnige kop door Londen loop. Nee, dat is niet wat ik bedoel. Want natuurlijk vind ik het op het moment zelf heel leuk, maar als ik nu weer terug naar de foto's kijk besef ik nog éxtra hoe leuk het eigenlijk echt was. Klinkt dat logisch? Ik wil in ieder geval leren om nog extra te genieten van de momenten zelf, en dus niet later zo blij worden als dat ik eigenlijk op het moment zelf zou moeten zijn.

Oh ja, ik had er nog eentje, alleen dat is misschien al een iets kleiner doel wat ik denk ik aan een maand moet plakken. Ik zet hem toch maar even neer.

Voornemen 3: In mijn eentje een stad bezoeken.

Kijk, dat is al iets makkelijker haalbaar toch? Ik ben zelf nog nooit echt in m'n uppie een trein in gestapt om lekker met mezelf in Amsterdam of zo te gaan shoppen. Het lijkt me zo fijn! Niemand die zegt waar je heen moet, alleen jezelf waaraan je je kan ergeren. Ook wel een beetje saai misschien, maar dat is dus nog iets wat ik wil ervaren.

Met kleinere doelen bedoel ik bijvoorbeeld meer lezen, vroeger slapen, meer foto's maken en dat soort dingen. Dat zijn dus precies de dingen die ik als doelen van een maand ga gebruiken. Daardoor is het misschien ook wel iets makkelijker om werkelijk uit te kunnen voeren.

Ik word inmiddels lichtelijk van mijn laptop af getrokken. Kinderchampagne wordt op tafel gezet, en inmiddels is het nog 9 minuten voordat we onze vuurpijlen kunnen afsteken. We hebben ons ingehouden dit jaar, met het vuurwerk. Tien vuurpijlen, wat rotjes en tafelvuurwerk. Best netjes toch? Ik denk dat ik zo maar van een oliebol met poedersuiker ga genieten, al zijn die hoogstwaarschijnlijk niet warm meer. Oh en nu komt Amsterdam op tv, met al zijn lichtjes vuurwerk dingen. Ik denk dat dit de zender is waarmee we gaan aftellen. Ik ga me verplaatsen richting de oliebollen en dan aftellen en veel te veel kinderchampagne drinken. Oh, en natuurlijk de vuurpijlen bekijken (en al het ander veel mooiere vuurwerk uit onze straat). Als ik Art Rooijakkers zie moet ik altijd denken aan Wie is de Mol.

Ik dwaal af, ik doe zo mijn laptop dicht. Ik wens je, als je dit leest, een hele fijne jaarwisseling (nog 5 minuten!)!!

Dikke nieuwjaars kus (die is in ieder geval dus al binnen),
Dilys

woensdag 31 december 2014

Nieuw jaar!


Nog 36 minuten vanaf nu en dan kunnen we onze eerste stap zetten in 2015. Letterlijk en figuurlijk. We wandelen waarschijnlijk naar buiten om de show te bewonderen, en we stappen denkbeeldig het nieuwe jaar in met een soort van schone lei. Ik blijf het toch een beetje gek vinden hoor, want je kan elke dag toch iets nieuws doen? Daarvoor hoef je niet te wachten voor het nieuwe jaar. Maar ik moet wel toegeven: nieuwjaar is wel een extra goeie gelegenheid om even na te denken over de dingen die je hebt gedaan de afgelopen tijd, en wat je doelen zijn voor de komende periode. Thuis doen we niet echt aan goede voornemens. Of eigenlijk echt niet. Toch is het wel leuk om er bij stil te staan, en het is denk ik extra stimulerend als mijn voornemens voor 2015 ergens op papier staat. Of, zoals nu, op internet. En dat heeft nog een extra voordeel, want volgend jaar kan ik het net zo makkelijk weer terug vinden. Goed, deze eerste post op de laatste dag van 2014 ga ik vullen met mijn doelen voor het komende jaar!

Ik heb er niet zo veel, want laten we wel realistisch blijven. Voornemens zijn leuk hoor, maar ik heb meer doelen níét gehaald dan wel. Dat was geen logische zin, maar dat doet er eventjes niet toe. Toch is het leuker om doelen wél te halen, dus ik....

Okay stop. Nee. Ik ga geen doelen of voornemens of zo voor het komende jaar neerzetten. Ik zit er namelijk over na te denken om voor een bepaalde kortere periode doelen te stellen. Bijvoorbeeld doelen per maand, of zelfs per week als ik dat zou willen. Ik kan wel een paar algemene doelen voor 2015 opschrijven.... Ik maak er ook weer zo'n ingewikkeld gedoetje van. Maar wat is handig om te doen? Okay, ik schrijf een paar doelen neer voor het volgende jaar, en dan doe ik de kleinere doelen gewoon voor een maand. Ik haal nu trouwens twee woorden door elkaar maar ik bedoel hetzelfde: doel en voornemens. IK BEN ZO HANDIG BEZIG.

Maar ja, dat krijg je met een slaaphoofd die nog half aan het na snotteren is (en ja, 23:34 is toch wel een beetje laat voor mij, zelfs voor oudjaarsavond).

Goed, een paar voornemens / doelen voor 2015. Stiekem staan ze al op internet, omdat ik elke maandag een column schrijf, maar dat nemen we eventjes voor lief. Ze staan nog niet op deze site, dus het mag. Vind ik.

Voornemen 1: Meer tijd nemen voor mezelf.

Die is wel diepgaand he? Ja, dat vind ik ook wel. Het lijkt nu alsof ik hier echt heel lang en diep over na heb gedacht, maar eigenlijk is het best wel een cliché voornemen als je er iets langer bij stil staat. Dat doen we dus maar niet, dat langer stil staan. Anyway, meer tijd nemen voor mezelf. Ja. Misschien doe ik af en toe iets te veel, en heb ik het af en toe iets drukker dan dat ik het zou willen. Ik wil dus leren om soms gewoon nee te kunnen zeggen, en de tijd die ik daarbij 'bespaar' te gebruiken om iets voor mezelf te doen. Of dat nou heel lang douchen is, of voor de openhaard te zitten met een goed boek en een grote mok thee. Dat wil ik wel meer doen in 2015.

Voornemen 2: Leren genieten van de momenten zelf.

Ook weer lekker onaantastbaar, en niet iets wat je denk ik 1 2 3 kan. Daarom heb ik er ook 'Leren' bij gezet, want hier heb ik dus wel moeite mee. Ik ben namelijk heel goed in het later vertellen hoe leuk het wel niet was. Dat ene tripje met mama naar Londen, vakantie met vriendinnen. En begrijp me niet verkeerd, want nu lijkt het alsof ik met een super chagrijnige kop door Londen loop. Nee, dat is niet wat ik bedoel. Want natuurlijk vind ik het op het moment zelf heel leuk, maar als ik nu weer terug naar de foto's kijk besef ik nog éxtra hoe leuk het eigenlijk echt was. Klinkt dat logisch? Ik wil in ieder geval leren om nog extra te genieten van de momenten zelf, en dus niet later zo blij worden als dat ik eigenlijk op het moment zelf zou moeten zijn.

Oh ja, ik had er nog eentje, alleen dat is misschien al een iets kleiner doel wat ik denk ik aan een maand moet plakken. Ik zet hem toch maar even neer.

Voornemen 3: In mijn eentje een stad bezoeken.

Kijk, dat is al iets makkelijker haalbaar toch? Ik ben zelf nog nooit echt in m'n uppie een trein in gestapt om lekker met mezelf in Amsterdam of zo te gaan shoppen. Het lijkt me zo fijn! Niemand die zegt waar je heen moet, alleen jezelf waaraan je je kan ergeren. Ook wel een beetje saai misschien, maar dat is dus nog iets wat ik wil ervaren.

Met kleinere doelen bedoel ik bijvoorbeeld meer lezen, vroeger slapen, meer foto's maken en dat soort dingen. Dat zijn dus precies de dingen die ik als doelen van een maand ga gebruiken. Daardoor is het misschien ook wel iets makkelijker om werkelijk uit te kunnen voeren.

Ik word inmiddels lichtelijk van mijn laptop af getrokken. Kinderchampagne wordt op tafel gezet, en inmiddels is het nog 9 minuten voordat we onze vuurpijlen kunnen afsteken. We hebben ons ingehouden dit jaar, met het vuurwerk. Tien vuurpijlen, wat rotjes en tafelvuurwerk. Best netjes toch? Ik denk dat ik zo maar van een oliebol met poedersuiker ga genieten, al zijn die hoogstwaarschijnlijk niet warm meer. Oh en nu komt Amsterdam op tv, met al zijn lichtjes vuurwerk dingen. Ik denk dat dit de zender is waarmee we gaan aftellen. Ik ga me verplaatsen richting de oliebollen en dan aftellen en veel te veel kinderchampagne drinken. Oh, en natuurlijk de vuurpijlen bekijken (en al het ander veel mooiere vuurwerk uit onze straat). Als ik Art Rooijakkers zie moet ik altijd denken aan Wie is de Mol.

Ik dwaal af, ik doe zo mijn laptop dicht. Ik wens je, als je dit leest, een hele fijne jaarwisseling (nog 5 minuten!)!!

Dikke nieuwjaars kus (die is in ieder geval dus al binnen),
Dilys