4 hoe ik vorig jaar de examens overleefde (tips!)

zaterdag 15 april 2017


Ondanks dat ik niet meer op de middelbare school zit, bevond ik me gisteren toch tussen heel wat examenleerlingen die misschien wel hun pre-examenstress er uit aan het dansen waren tijdens het gala. Deze keer was ik de intro van een vriendin, in plaats van andersom, en dit keer doet zij examen en niet ik. En ik weet niet hoe, maar op de een of andere manier heb ik die eindexamens toch te weten overleven én ben ik gewoon geslaagd. Dus. Het leek mij wel een goed plan om mijn kennis te vergaren en wat tips en tricks te delen over die laatste middelbare school toetsen, want ik weet nog hoe graag ik wilde weten hoe het nou allemaal precies zou gaan.

Want wanneer moet je beginnen met leren? En hoe? Alles uit het boek samenvatten? En hoe verloopt het dan? Ga je gewoon zitten en succes d’r mee? Dat soort vragen had ik dus allemaal. En hoewel ik op veel van die vragen lief antwoord kreeg, twijfelde ik toch altijd want hoe is het nou écht?? Inmiddels weet ik het, en ik ga het je uitleggen aan de hand van misschien iets te veel tips.


No worries!

Een beetje stress is okay, zelfs goed voor als je wilt leren (jaja, ik leer toch nog iets op de uni), maar het moet natuurlijk ook niet te veel van het goede worden. Ik vond eindexamens echt een BIG DEAl, maar het valt echt mee. Ik beloof het, na het eerste paar examens verzeker ik je dat je denkt: ‘oooh, is dit het?’. Verder heb je alle stof al een keer geleerd. Niks is nieuw, dus het is gewoon allemaal een kwestie van herhalen.

Plannen.

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen manier van leren, maar voor mij is plannen een must.Ik begin altijd met het maken van een schema met alle dagen vanaf dat je wilt beginnen met leren tot de dag alle examens geweest zijn. Vervolgens vul je de dagen in van achter naar voren. Bijvoorbeeld, je laatste examen is Economie op dinsdag, dan plan je dat je op maandag alles voor een laatste keer gaat doornemen, zondag ga je het examen uit 2015 maken etc. Ik begon zelf 2 weken voor het examen écht goed met leren, dus dat is wellicht een richtlijn.

Verder maakte ik ook een dagplanning met 3 shifts; een ochtend-, middag- en avondshift. Ochtend was dan bijvoorbeeld van 9 tot 1, middag van 2 tot 6, avond van 7 tot 10. Op een leerdag deed ik dan 2 shifts en dus een dagdeel vrij. Bijvoorbeeld als ik training ’s avonds had plande ik dat ik op die dag dan ’s ochtends en ’s middags ging leren, maar ook als ik geen andere dingen te doen had want het is ook fijn om een paar uurtjes niks te hoeven doen.


Do not disturb.

Je weet wel, zo’n bordje die je vroeger aan je deurklink had hangen zodat je broertje en zusje wisten dat ze je niet mochten storen. Misschien een beetje suf, maar wel verdomd handig! Zo kan je je écht goed concentreren, dus ook ik had in de maanden van april en mei zo’n bordje aan m’n deur. Ik had er nog speciaal onder gezet: ‘mij dus ook niet storen voor kopjes thee!’ :)

Fijne leerplek.

Pretty obvious, maar een chaotische kamer is niet een plek waar ik me goed kan concentreren. Ik heb dus ook álle meuk van m’n bureau gehaald (en dat is heel wat), dus ik had een compleet leeg tafelblad waar ik aan kon werken. Wat ik er vervolgens wel op legde was wat ik ook mocht gebruiken tijdens het echt examen; rekenmachine, flesje water, banaan, pennen en de werkelijke leerspullen.

Samengevat en examenbundels.

Ik vond zelf samengevat heel handig voor de exacte vakken, voor talen eigenlijk helemaal niet. Ik heb er niet echt in gekeken en geen gebruik van gemaakt. Hetzelfde geld voor examenbundels; dit is gewoon een boekje met gebundelde oude examens, maar die zijn ook prima online te vinden.


Examens van voorgaande jaren maken.

Want het is echt een kwestie van heel veel doen. Vooral bij talen. Dus, examens van 2016 uitprinten (dan maak je dus het examen dat voor mij het écht examen was), een timer zetten op drie uur maar je telefoon daarna wegleggen en inderdaad dus alleen de spullen op je bureau neerleggen die je tijdens het officiele examen ook mag gebruiken. Dit is dus hoe ik het meest heb geleerd, want samenvattingen maken kostte mij te veel tijd en door het gewoon veel te doen en goed na te kijken leerde ik naar mijn idee het meest. Vervolgens de fouten opzoeken in de samengevat boeken, dat nog een keer bestuderen en door naar het volgende examen.

Slaap, pauze en rust.

Booooring, want dit heb je waarschijnlijk al duizend keer gehoord, maar geconcentreerd zijn gaat toch een stuk lastiger wanneer je een slaaprust gehad hebt van een uurtje of twee. Ik merk het zelf vaak niet op de dag zelf, maar eentje daarna, alleen dat is niet handig wanneer je die dag ook weer een examen hebt. En plan dus ook je pauzes! Je weet zelf vaak het beste hoeveel tijd je nodig hebt om pauze te nemen en dan ook weer vervolgens aan de slag te gaan.

Verder kunnen af en toe mini pauzes van 5 minuten, waarbij je even heel hard je ‘Dance Party’ playlist op Spotify aanzet en je gewoon alles even los danst en zingt, absoluut geen kwaad.


Veel drinken.

Persoonlijk favoriet; als ik thuis leer maak ik heel veel drinken. Thee, koffie, maar ook thee en koffie die ik af laat koelen om na een paar uurtjes hard leren er 3 ijsklontjes in te mikken zodat je iced tea of coffee hebt (waarom ze dan opeens Engels worden weet ik eigenlijk ook niet). Zo heb je toch even een rust momentje maar niet echt een pauze, en hetzelfde geldt nu ook voor het feit dat je toch dan iets vaker naar de wc moet. Geen pauze, maar toch even weg van die examenbladen.

Hoe het nou gaat.

Even in het kort, want deze post is al mega, maar zo ging het bij ons op school. Je hangt je jas en tas en andere spullen op in de garderobe en neemt je benodigdheden mee naar het examenlokaal. Vervolgens ga je aan het tafeltje zitten bij het bordje met jou nummer erop, je vult de dingen in op je toetsblaadje (waar je nu ook eindelijk een keer je examennummer in kan vullen), het pakket met examens wordt geopend nadat door een leerling is opgelezen welk vak het is (en nog de datum + tijd) en daarna mag je de toets gaan maken. Bij ons kwamen ze na anderhalf uur ook nog koude flesjes water uitdelen en dat is het eigenlijk. Valt best mee toch?

En dan, nog een laatste gouden tip: een horloge. Ik draag er normaal nooit een, maar tijdens de examens zat er constant eentje rond mijn rechterpols (I know, de verkeerde). Heel handig voor als je de klok eigenlijk net niet helemaal kan zien, en ja, gewoon een fijne uitkomst.


Hopelijk heb ik je wat tips kunnen meegeven waar je wat aan hebt, of vond je het gewoon leuk om te lezen (hoe dan?! want dit is echt een mega lap tekst haha). Natuurlijk HEEL VEEL SUCCES MET DE EXAMENS!!! Meer dan je best kan je niet doen :)

Liefs!
Dilys

4 opmerkingen:

 1. Lief dat je je ervaringen en tips deelt! Iedereen vertelt mij ook steeds dat bij het studeren een goede planning belangrijk is, maar eerlijk: het is écht niets voor mij! Als ik er eentje maak, weet ik er mij nooit aan te houden haha; tjah ieder zo zijn eigen methodes hé ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh vet handig! Je ziet me er nu wel aan dat ik dan ook maar examens moet gaan oefenen. De vakantie gaat dus een ik-ga-examens-maken-vakantie worden. THANKYOU!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een horloge is écht zo'n goeie tip, haha. Sinds ik zo'n dingetje meeheb bij mijn examens, voel ik me meer op mijn gemak. Maar voor mij zijn ze nu afgelopen, echt zo raar. Tenzij ik nog iets ga bijsturen natuurlijk, maar dat weet ik nog niet haha. Leve het zwarte gat na een studie ;) Leuke tips & toffe foto's Dilys! :D Maar dat zijn we wel van je gewend :D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ahh wat een fijn postje! Voor mij duurt het nog een jaartje, maar ik kan me voorstellen dat tegen die tijd alle tips welkom zijn haha (als ik d'r nu aan denk denk ik al brrr.... (ik bedoel, hoe moet ik nou weer de hele nederlandse geschiedenis uit m'n hoofd gaan leren? of me 3u achter elkaar gaan concentreren?))

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je m'n blog bekijkt en lief dat je een reactie wilt achterlaten! Ik lees met veel plezier jouw mening of gedachte, en echt waar, dit maakt me heel happy :) So thank you!!

zaterdag 15 april 2017

4 hoe ik vorig jaar de examens overleefde (tips!)


Ondanks dat ik niet meer op de middelbare school zit, bevond ik me gisteren toch tussen heel wat examenleerlingen die misschien wel hun pre-examenstress er uit aan het dansen waren tijdens het gala. Deze keer was ik de intro van een vriendin, in plaats van andersom, en dit keer doet zij examen en niet ik. En ik weet niet hoe, maar op de een of andere manier heb ik die eindexamens toch te weten overleven én ben ik gewoon geslaagd. Dus. Het leek mij wel een goed plan om mijn kennis te vergaren en wat tips en tricks te delen over die laatste middelbare school toetsen, want ik weet nog hoe graag ik wilde weten hoe het nou allemaal precies zou gaan.

Want wanneer moet je beginnen met leren? En hoe? Alles uit het boek samenvatten? En hoe verloopt het dan? Ga je gewoon zitten en succes d’r mee? Dat soort vragen had ik dus allemaal. En hoewel ik op veel van die vragen lief antwoord kreeg, twijfelde ik toch altijd want hoe is het nou écht?? Inmiddels weet ik het, en ik ga het je uitleggen aan de hand van misschien iets te veel tips.


No worries!

Een beetje stress is okay, zelfs goed voor als je wilt leren (jaja, ik leer toch nog iets op de uni), maar het moet natuurlijk ook niet te veel van het goede worden. Ik vond eindexamens echt een BIG DEAl, maar het valt echt mee. Ik beloof het, na het eerste paar examens verzeker ik je dat je denkt: ‘oooh, is dit het?’. Verder heb je alle stof al een keer geleerd. Niks is nieuw, dus het is gewoon allemaal een kwestie van herhalen.

Plannen.

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen manier van leren, maar voor mij is plannen een must.Ik begin altijd met het maken van een schema met alle dagen vanaf dat je wilt beginnen met leren tot de dag alle examens geweest zijn. Vervolgens vul je de dagen in van achter naar voren. Bijvoorbeeld, je laatste examen is Economie op dinsdag, dan plan je dat je op maandag alles voor een laatste keer gaat doornemen, zondag ga je het examen uit 2015 maken etc. Ik begon zelf 2 weken voor het examen écht goed met leren, dus dat is wellicht een richtlijn.

Verder maakte ik ook een dagplanning met 3 shifts; een ochtend-, middag- en avondshift. Ochtend was dan bijvoorbeeld van 9 tot 1, middag van 2 tot 6, avond van 7 tot 10. Op een leerdag deed ik dan 2 shifts en dus een dagdeel vrij. Bijvoorbeeld als ik training ’s avonds had plande ik dat ik op die dag dan ’s ochtends en ’s middags ging leren, maar ook als ik geen andere dingen te doen had want het is ook fijn om een paar uurtjes niks te hoeven doen.


Do not disturb.

Je weet wel, zo’n bordje die je vroeger aan je deurklink had hangen zodat je broertje en zusje wisten dat ze je niet mochten storen. Misschien een beetje suf, maar wel verdomd handig! Zo kan je je écht goed concentreren, dus ook ik had in de maanden van april en mei zo’n bordje aan m’n deur. Ik had er nog speciaal onder gezet: ‘mij dus ook niet storen voor kopjes thee!’ :)

Fijne leerplek.

Pretty obvious, maar een chaotische kamer is niet een plek waar ik me goed kan concentreren. Ik heb dus ook álle meuk van m’n bureau gehaald (en dat is heel wat), dus ik had een compleet leeg tafelblad waar ik aan kon werken. Wat ik er vervolgens wel op legde was wat ik ook mocht gebruiken tijdens het echt examen; rekenmachine, flesje water, banaan, pennen en de werkelijke leerspullen.

Samengevat en examenbundels.

Ik vond zelf samengevat heel handig voor de exacte vakken, voor talen eigenlijk helemaal niet. Ik heb er niet echt in gekeken en geen gebruik van gemaakt. Hetzelfde geld voor examenbundels; dit is gewoon een boekje met gebundelde oude examens, maar die zijn ook prima online te vinden.


Examens van voorgaande jaren maken.

Want het is echt een kwestie van heel veel doen. Vooral bij talen. Dus, examens van 2016 uitprinten (dan maak je dus het examen dat voor mij het écht examen was), een timer zetten op drie uur maar je telefoon daarna wegleggen en inderdaad dus alleen de spullen op je bureau neerleggen die je tijdens het officiele examen ook mag gebruiken. Dit is dus hoe ik het meest heb geleerd, want samenvattingen maken kostte mij te veel tijd en door het gewoon veel te doen en goed na te kijken leerde ik naar mijn idee het meest. Vervolgens de fouten opzoeken in de samengevat boeken, dat nog een keer bestuderen en door naar het volgende examen.

Slaap, pauze en rust.

Booooring, want dit heb je waarschijnlijk al duizend keer gehoord, maar geconcentreerd zijn gaat toch een stuk lastiger wanneer je een slaaprust gehad hebt van een uurtje of twee. Ik merk het zelf vaak niet op de dag zelf, maar eentje daarna, alleen dat is niet handig wanneer je die dag ook weer een examen hebt. En plan dus ook je pauzes! Je weet zelf vaak het beste hoeveel tijd je nodig hebt om pauze te nemen en dan ook weer vervolgens aan de slag te gaan.

Verder kunnen af en toe mini pauzes van 5 minuten, waarbij je even heel hard je ‘Dance Party’ playlist op Spotify aanzet en je gewoon alles even los danst en zingt, absoluut geen kwaad.


Veel drinken.

Persoonlijk favoriet; als ik thuis leer maak ik heel veel drinken. Thee, koffie, maar ook thee en koffie die ik af laat koelen om na een paar uurtjes hard leren er 3 ijsklontjes in te mikken zodat je iced tea of coffee hebt (waarom ze dan opeens Engels worden weet ik eigenlijk ook niet). Zo heb je toch even een rust momentje maar niet echt een pauze, en hetzelfde geldt nu ook voor het feit dat je toch dan iets vaker naar de wc moet. Geen pauze, maar toch even weg van die examenbladen.

Hoe het nou gaat.

Even in het kort, want deze post is al mega, maar zo ging het bij ons op school. Je hangt je jas en tas en andere spullen op in de garderobe en neemt je benodigdheden mee naar het examenlokaal. Vervolgens ga je aan het tafeltje zitten bij het bordje met jou nummer erop, je vult de dingen in op je toetsblaadje (waar je nu ook eindelijk een keer je examennummer in kan vullen), het pakket met examens wordt geopend nadat door een leerling is opgelezen welk vak het is (en nog de datum + tijd) en daarna mag je de toets gaan maken. Bij ons kwamen ze na anderhalf uur ook nog koude flesjes water uitdelen en dat is het eigenlijk. Valt best mee toch?

En dan, nog een laatste gouden tip: een horloge. Ik draag er normaal nooit een, maar tijdens de examens zat er constant eentje rond mijn rechterpols (I know, de verkeerde). Heel handig voor als je de klok eigenlijk net niet helemaal kan zien, en ja, gewoon een fijne uitkomst.


Hopelijk heb ik je wat tips kunnen meegeven waar je wat aan hebt, of vond je het gewoon leuk om te lezen (hoe dan?! want dit is echt een mega lap tekst haha). Natuurlijk HEEL VEEL SUCCES MET DE EXAMENS!!! Meer dan je best kan je niet doen :)

Liefs!
Dilys

4 opmerkingen:

 1. Lief dat je je ervaringen en tips deelt! Iedereen vertelt mij ook steeds dat bij het studeren een goede planning belangrijk is, maar eerlijk: het is écht niets voor mij! Als ik er eentje maak, weet ik er mij nooit aan te houden haha; tjah ieder zo zijn eigen methodes hé ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh vet handig! Je ziet me er nu wel aan dat ik dan ook maar examens moet gaan oefenen. De vakantie gaat dus een ik-ga-examens-maken-vakantie worden. THANKYOU!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een horloge is écht zo'n goeie tip, haha. Sinds ik zo'n dingetje meeheb bij mijn examens, voel ik me meer op mijn gemak. Maar voor mij zijn ze nu afgelopen, echt zo raar. Tenzij ik nog iets ga bijsturen natuurlijk, maar dat weet ik nog niet haha. Leve het zwarte gat na een studie ;) Leuke tips & toffe foto's Dilys! :D Maar dat zijn we wel van je gewend :D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ahh wat een fijn postje! Voor mij duurt het nog een jaartje, maar ik kan me voorstellen dat tegen die tijd alle tips welkom zijn haha (als ik d'r nu aan denk denk ik al brrr.... (ik bedoel, hoe moet ik nou weer de hele nederlandse geschiedenis uit m'n hoofd gaan leren? of me 3u achter elkaar gaan concentreren?))

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een reactie achterlaat, ik wordt echt blij van leuke comments!.
Note:
1. Make sure to click the "Subscribe By Email" link below the comment to be notified of follow up comments and replies.
2. Please "Do Not Spam" - Spam comments will be deleted immediately upon our review.
3. Please "Do Not Add Links" to the body of your comment as they will not be published.
4. Only "English" comments shall be approved.
5. If you have a problem check first the comments, maybe you will find the solution there.

Wat leuk dat je m'n blog bekijkt en lief dat je een reactie wilt achterlaten! Ik lees met veel plezier jouw mening of gedachte, en echt waar, dit maakt me heel happy :) So thank you!!